بازار تجارت الکترونیک

در بخش بازار هدف، مشتریان نهایی آنیپو کلیه فروشگاه‌ها، خانوارها واحدهای صنفی و… هستند. از طرفی با توجه به نمونه آماری جدید در سال 1400 حدود 70 درصد از جمعیت ایران از اینترنت استفاده می‌کنند. بنابراین در خوشبینانه‌ترین حالت می‌توان امیدوار بود که بیش از 50 درصد از جامعه خرید اینترنتی داشته باشند.
آمارها نشان می‌دهد 75 درصد از مردم وقتی به خرید اینترنتی فکر می‌کنند در حال استفاده از شبکه‌های اجتماعی خود هستند. شبکه‌های اجتماعی به عنوان اولین ایستگاهی که اغلب مردم بعد از باز کردن گوشی‌های‌شان به سراغ آنها می‌روند، نقش مهم و مؤثری در بالا رفتن و رشد فروشگاه‌های اینترنتی دارند.
شبکه‌های اجتماعی برای ارائه راهنمایی‌های لازم برای تصمیم‌گیری در مورد خرید بهترین گزینه هستند. حال سهم خرده فروشی آفلاین از کل بازار خرده فروشی ایران 96.8 درصد است و تمام فروشگاه های اینترنتی و صفحه های اینستاگرامی و کانال‌های تلگرامی سهم 3.2 درصدی از این بازار در اختیار دارند.
با این حال سهم خرده فروشی آنلاین به سرعت در حال رشد است چنانچه در سال 98 این سهم 2 درصد بود در سال 99 رشد 60 درصدی را در این بخش شاهد بودیم و به 3.2 درصد رسید. حتی پیش‌بینی می‌شود که در طول شیوع احتمالی کرونا بازار خرید و فروش آنلاین به حدود 4. تا 4.5 درصد برسد.
با توجه به افزایش خرید اینترنتی مردم در سال های اخیر، پیش‌بینی می‌شود بازار این محصول روند صعودی داشته باشد. در نتیجه با افزایش افرادی که میل به خرید اینترنتی خواهند داشت و همچنین در جهت تسریع حجم کار اداره پست می‌توان اینگونه برداشت کرد که نیاز به این محصول بیشتر احساس خواهد شد و عرضه محصول با توجه به تقاضا حتی در سطح کل کشور رقم خواهد خورد.
همچنین شاهد افزایش فروشگاه‌های خانگی و فعالیت آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی در سال‌های اخیر بوده‌ایم که با افزایش آن، میل به استفاده از محصول در مشتریان بلاخص فروشگاه‌های اینترنتی بیشتر خواهد شد.

 

انواع بازار تجارت الکترونیک

در گفتگوهای روزمره، تمایز بین مرکز خرید و بازار همیشه هم مقدور نیست. در دنیای فیزیکی، مراکز خرید معمولاً مجموعه ای چندین فروشگاه است که در آن هر فروشگاه از دیگری مجزا شده و قیمت ها معمولاثابت است. در عوض بازارها که برخی از آنها در محیط باز هستند معمولاً مکان هایی هستند که فروشندگان بسیاری در انها با هم رقابت می کنند و خریداران به دنبال چانه زنی و پایین اوردن قیمت ها هستند.
در وب، اصطلاح بازار معنایی متفاوت و مجزا دارد. اگر فرد فرد مشتریان بخواهند برای پایین آوردن قیمت مذاکره کنند، می توانند این کار را در برخی فروشگاه ها یا مراکز خرید انجام دهند. اما اصطلاح بازار الکترونیکی معمولا معنای B2B را دربردارد نه B2C. بازارهای الکترونیکی می تواند به دو صورت خصوصی و عمومی باشد.

بازار الکترونیکی خصوصی
بازارهای الکترونیکی خصوصی بازارهایی هستند که متعلق به یک شرکت می باشند، بازارهای خصوصی مرتبط با فروشنده یا مرتبط با خریدار هستند. منظور از بازار الکترونیکی فروشنده شرکتی مانند Cisco است که محصولات استاندارد یا سفارشی را به شرکت های واجد شرایط می فروشد.

این نوع فروش با نام یک-به-چند نیز شناخته می شود. این وضعیت شبیه به فروشگاه B2C است. در بازار الکترونیکی مرتبط با خریدار، شرکت از تولید کنندگان خرید می کند. این نوع خرید با نام چند-به-یک نیز شناخته می شود. برای مثال هتل Rafiles اقلام مورد نیاز خود را از فروشندگان معتبری خریداری می کند که به بازار آن وارد میشوند. بازارهای خصوصی معمولاً فقط برای اعضای انتخاب شده باز هستند و عموم افراد نمی توانند وارد آن شوند.

بازارهای الکترونیکی عمومی
بازارهای الکترونیکی عمومی همان بازارهای B2B هستند. این بازارها معمولا متعلق به طرف ثالث (نه فروشنده و نه خریدار) یا گروهی از شرکت های خریدار و فروشنده (ائتلافی) هستند و معمولاً به تعداد زیادی از فروشندگان و خریداران کمک می کنند. ضمناً این بازارها با نام سهامی (مانند بازار سهام) نیز شناخته می شوند. این بازارها برای عموم افراد باز هستند و توسط دولت یا مالکین بازار اداره می شوند.